Veszprémi Református Egyházmegye

Török Gyula: Emlékeztető

2014-06-15 19:09:09 / Szerkesztő

Elhangzott 2014. március 23-án a Veszprémi Református Egyházközség Jeruzsálem-hegyi gyülekezeti termében, istentisztelet után a gyülekezet jelenlétében, miután Niederhoffer Zoltán a gyülekezet lelkésze megköszönte, hogy Török Gyula hosszú időn keresztül, nehéz időkben is, ellenszolgáltatás nélkül hűségesen végezte kántori szolgálatát. A gyülekezet gondnoka is köszönetet mondott.

Áldás, békesség, szeretettel köszöntöm gyülekezetünket!

Köszönöm a lehetőséget, hogy itt állhatok úgy is, mint 1957 évtől a J. S. Bach orgonapadján szolgáló kántor, valamint tudomásom szerint egyházközségünkben legrégebb óta jelenleg is szolgáló presbiter, a Veszprémi Egyházmegye világi főjegyzője, több évtizede a Dunántúli egyházkerület tanácsának tagja.

Mély hálaadással köszönöm a mi Urunk kántori szolgálatra való 57 évvel ezelőtti elhívását, 20 éven át a Dudari Református Egyház kebelében, és 37 éven át a Veszprémi Egyházközség jeruzsálemhegyi  gyülekezet közösségében végeztem. Mindenható Urunk használni akaró kötelességemnek tartó igyekezetemet kegyelme, szeretete, megújuló áldása kísérte.  Köszönöm a gyülekezetek szolgálataimat hordozó imádságait. Szabadjon néhány bibliai idézettel folytatnom. A nagy apostol, Pál korintusikahoz írt levelének 1. rész 9. verséből:

Hű az Isten, ki elhívott titeket az ő Fiával, Jézus Krisztussal, a mi Urunkkal való közösségre.

1 Korintus 15, 57-58. vers:

De hála az Istennek, aki a diadalt adja nekünk a mi Urunk Jézus Krisztus által! Ezért szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiába való az Úrban.

Az Úr mindenkinek megfizet a maga igazsága és hűsége szerint. Mindnyájan Jézus kegyelmében vagyunk. Tőle kapjuk az örömöket és tőle kell elfogadnunk a terheket is, végül pedig majd neki tartozunk számadással. Ezt érte meg Dávid és Saul megbékélés katartikus élményében, az 1Sámuel 26. részében:

Az Úr pedig fizessen meg mindenkinek az ő igazsága és hűsége szerint.

Péter 1. levele 1, 3-5

Áldott a mi Urunk Jézus Krisztus Istene és  Atyja, aki nagy irgalmából újjá szült minket Jézus Krisztusnak a halottak közül való feltámadása által élő reménységre, arra az el nem múló szeplőtelen és hervadhatatlan örökségre, amely a mennyekben van fenntartva számotokra. Titeket pedig Isten hatalma őriz hit által az üdvösségre, amely készen van, hogy nyilvánvalóvá legyen az utolsó időben.


Máté evangéliuma 5,9 verse

Boldogok kik békét teremtenek...

 

Kálvin János jelmondatával szeretném befejezni: Soli Deo Glória!

 

Köszönöm, hogy meghallgattak:
Török Gyula orgonista-kántor