Veszprémi Református Egyházmegye

Csajágiak ökumenikus zarándoklata Csurgón és környékén

2014-06-16 20:59:44 / Szerkesztő

Immár hagyományosan, ebben az évben is a Csajági Református Általános Iskola hittanosaiból verbuvált kis csapattal indultunk el a református és a római katolikus lelkészek vezetésével úgynevezett jutalomkirándulásunkra. Azok számára jutalom ez, akik a két felekezet hittanoktatásában példás szorgalommal vesznek részt és a vasárnapi templomi istentiszteleteket sem kerülik el.

A Veszprémi Református Egyházmegye katekhetikai pályázatának támogatásával sikerült 55-en elindulni a nagy útra. Első állomásunk Csurgó volt, ahol először Szászfalvi Lászlóné nagytiszteletű asszony, a gyülekezet lelkésze fogadott bennünket és elmondta a helyi templomok igen drámai történetét. A mai csurgói templomok közül a legújabbat kerestük fel, amely mintegy évtizede hirdeti Isten dicsőségét a városban. A szép arányú, impozáns belső és külső területű templomban rövid áhítatot is tartottunk a református egyház szertartása szerint, azután mentünk át a Csurgói Református Gimnáziumba, ahol a könyvtár vezetője Ibolya kalauzolt bennünket az intézmény hosszú történetében. A látogatás legkacagtatóbb részeként beletekinthettünk a több száz éves osztálykönyvbe, amelyben bizony a szép eredmények mellett ott voltak a korabeli rosszcsont diákok büntetési tételei is. Pl. ebéd helyett vadsóskát lehetett legelni.

Csurgó után Berzencére buszoztunk, ahol a dombok között három katolikus templom is található. A Keresztelő János tiszteletére 1490-ben épült templomban a helyi idegenvezetés után misét is tartott Beke Zsolt plébános úr. Innen már nem messze Horvátország, ahová átkirándultunk és Molve és Szentgyörgyvár felkeresése után Ludbregbe érkeztünk, ahol már a 4. században püspökség volt. Ma ez az egyik leglátogatottabb római katolikus zarándokhely. A Szent vér ereklyét évente tízezrek keresik fel. A transzszubszanciáció tanának zarándokhelyén ma is működő kolostor van, amelynek udvarán katolikusoknak és reformátusoknak egyaránt jól esett kicsit hűteni magunkat az udvar árnyas fái alatt.

Különleges érdekesség, hogy ebben a városban található a világ (egyik) közepe, ahonnan körbe nézhettünk akár Budapest, akár Róma irányába.

Ez idei felekezettanulmányi kirándulásunk kitünően sikerült, mind a református, mind a katolikus résztvevők sokat tanulhattak saját és a másik fél vallásáról, e nevezetes emlékhelyeken.

Hazafelé az autópályán vidám énekléssel tértek haza a fáradt zarándokok.

Nagy Pál
tanító

Galéria

Csajágiak ökumenikus zarándoklat Csajágiak ökumenikus zarándoklat Csajágiak ökumenikus zarándoklat Csajágiak ökumenikus zarándoklat Csajágiak ökumenikus zarándoklat Csajágiak ökumenikus zarándoklat Csajágiak ökumenikus zarándoklat