Veszprémi Református Egyházmegye

Lelkészbeiktató hálaadó istentisztelet Balatonkenesén

2016-05-30 22:26:33 / Szerkesztő

2016. április 2-án ünnepi alkalom helyszíne volt a kenesei református templom. A több száz éves falak sok prédikátor emlékét őrzik. Ezen a napon, Isten kegyelméből, egy újabb követőjük beiktatására jöttünk össze. Az ünnep fényét emeli, hogy gyülekezetünk történetének első női lelkészét, Némethné Sz. Tóth Ildikó nagytiszteletű asszonyt köszönthetjük ebben a sorban.

A hosszas előkészülettel megrendezett alkalom, a bensőséges, áldott hangulatú istentisztelet Bellai Zoltán püspöki főtanácsos apostoli köszöntésével kezdődött. Majd Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspöke hirdette az igét a 25. zsoltár 8. verse alapján:

„Jó és igaz az Úr, megmutatja a vétkeseknek a jó utat."

Isten az igéjén keresztül mutatja az utat a vétkeseknek, rávilágít a mai világ állapotára. Ezen a nehéz úton kézen fog bennünket, és elvezet a keresztig, az üres sírig. Erre hív el az Úr minden embert, Ő mutatja meg a helyes utat. Ez az út az egyetlen, amely a sokféle vallás közül elvezet az egyetlen élő Istenig. A tisztátalan életből a tiszta életig, hogy az örök élet tágasságában élhessünk. Lelkészeinkre bízta az Úr, hogy megmutassák az egyetlen járható utat Jézus Krisztushoz.

Bkenese 2

Az igehirdetés után Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület lelkészi főjegyzője imádságával folytatódott az istentisztelet.

Majd Császár Attila, a Veszprémi Református Egyházmegye esperese ismertette a beiktatás jogi, hivatalos részét, és köszöntötte a Balatonkenese és Balatonakarattya református gyülekezetének második lelkészi állására megválasztott lelkipásztort.

Ezután az ünnepség megható része következett, amikor a Nagytiszteletű asszonyt Istentől elkért áldások sorával egyenként megáldották palástos lelkésztársai, és hozzájuk csatlakoztak más felekezetbeli szolgatársai is. Olyan bensőséges volt ez az alkalom, hogy szinte tapintható volt Isten jelenléte.

Ezután beiktatott lelkészünk hirdetette az igét, Pál apostol Galatákhoz írt levelének 3. részének 28. verse alapján: „Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok a Krisztus Jézusban."

Nagyon sokszínűek vagyunk, és milyen jó, hogy ilyenek vagyunk, egyéniségek. Az egységet Isten ajándékozza számunkra. Nekünk ezt a hitet elfogadni és megőrizni kell. Egy a test, és egy a Lélek, egy az Istene mindenkinek, aki egyként vált meg minket. A mi Megváltónk Jézus Krisztus megtartja az Ő népét. Nem tőlünk van ez, hanem Őtőle, az Ő vére által. Minden különbözőségünk ellenére egyek vagyunk az Ő Lelke által. Kérjük a Szentlelket, hogy tudjuk ezt megélni!

Az igehirdetés után a köszöntések sora következett, elsőként Dr. Huszár Pál, a Zsinat világi elnöke, a Dunántúli Református Egyházkerület főgondnoka szavaival. Majd Kuti József, a néhai kenesei lelkipásztor unokája, aki most éppen a frissen beiktatott lelkészünk szülővárosának, Kecskemétnek református pásztora, köszöntötte baráti szeretettel lelkésztársát. Ezután Tömör István polgármester úr méltatta kedves szavakkal a lelkészházaspár szolgálatát városunkban.

Gyülekezetünk minden tagja nevében Sipos Károlyné gondnok és Bollók Gyula presbiter, a Veszprémi Református Egyházmegye világi főjegyzője köszöntötte újonnan beiktatott lelkészünket. Végül gyülekezetünk kántorának, Sipos Csaba zenetanárnak csodálatos orgonamuzsikájával zárult az ünnepi alkalom.

Az istentisztelet után vendégeinket közös szeretetvendégségre vártuk, ahol gyülekezetünk tagjaival kötetlen beszélgetésben lehettünk együtt. Ezúton szeretnénk köszönetet mondani az ünnepi alkalom előkészítésében és lebonyolításában nyújtott minden segítségért, hozzájárulásért és résztvevő jelenlétért.

Nagytiszteletű asszonynak és szeretteinek életére és az ő szolgálatára Isten gazdag áldását kérjük!

 

Sipos Károlyné

gondnok